Bekkenbodem en sport

De invloed van de bekkenbodem bij sporters

De bekkenbodem speelt een cruciale rol in het goed functioneren van het lichaam tijdens sportactiviteiten. Deze spiergroep ondersteunt de bekkenorganen, helpt bij het reguleren van de intra-abdominale druk (in de sport wordt dit vaak als bracen gezien) en draagt bij aan de stabiliteit van de lage rug en het bekken. Bij sporters kunnen disfuncties in de bekkenbodem leiden tot uiteenlopende klachten, zoals urineverlies, flatusverlies (windjes verlies), erectiele disfuncties en bekken- of lage rugpijn.

Urineverlies in de sport is niet is wat erbij hoort. 
Net als elke spier is ook de bekkenbodem trainbaar. 
Je hebt alleen de juiste prikkels nodig.

Hardlopen

Hardlopen veroorzaakt herhaaldelijke schokken op het lichaam, wat een directe impact heeft op de bekkenbodem. Vooral bij langere afstanden of intensieve intervaltraining kan de druk op de bekkenbodem toenemen. klachten zoals, urineverlies, flatusverlies (windjes verlies), plotselinge aandrang voor ontlasting, lage rugklachten zijn veel voorkomend. Er wordt alleen niet veel over gesproken.

Naast deze klachten zijn er andere problematieken die zich voor kunnen doen in het bekkengebied.

Krachttraining

Bij krachttraining komt het lichaam regelmatig in situaties met verhoogde intra-abdominale druk, zoals bij squats, deadlifts en shoulder presses. Het vasthouden van de adem (de Valsalva-manoeuvre, wordt vaak gebruikt als brace techniek. Hierbij komt echter extra druk op de bekkenbodem. Bij veelvouding en langdurig gebruik te maken van deze techniek voor bracen kunnen er klachten ontstaan zoals: Urineverlies, bekkenpijn, heupklachten, lage rugklachten, extreme aandrang voor plassen, flatusverlies (windjesverlies), ontlastingsverlies en bij mannen ook tot erectiele problemen zorgen.

Powerlifting

Net zoals bij krachttraining vraagt Powerlifting om maximale inspanning bij oefeningen in de squats, bench press en deadlift. Hierbij is de bekkenbodem essentieel om kracht over te brengen tussen boven- en onderlichaam. De klachten sluipen er dan ook sneller langzaam in vanwege de herhaaldelijke hoge intensiteit van druk in het bekkengebied en op de bekkenbodem. Net zoals de klachten die kunnen ontstaan in de krachttraining, heeft chronische overdruk in de buik en bekkenregio bij powerlifting een hogere kans tot sluipende klachten in het bekkengebied.

Stel je voor; je staat in een volle gym, wilt een gewicht op tillen en voelt dat je urine laat lopen. De eerste paar keren til je misschien nog wel door en maakt het je niet uit. Tot het moment dat je er écht klaar mee bent. Dan wil je zwaardere gewichten toch minder snel optillen. Dit heeft op langere termijn effect op de prestatie die je kan leveren.

Wanneer de bekkenbodem wél wordt meegenomen in de training en geactiveerd wordt tijdens het liften kan dit ook op prestatieverbetering zorgen.

Overige sporten (o.a. fietsen, zwemmen, teamsporten)

In andere sporten kunnen specifieke houdingen of bewegingspatronen ook invloed hebben op de bekkenbodem.

Zoals:

  • Fietsen: Langdurige druk op het perineum kan de bloedtoevoer beperken, wat bij mannen kan bijdragen aan erectiele disfunctie of gevoelloosheid.

  • Turnen: De hoge impact die gemaakt wordt bij het landen na een sprong vraagt om een goed functionerende bekkenbodem om deze belasting te kunnen opvangen.

  • Teamsporten (zoals voetbal, hockey, volleybal): Snelle richtingsveranderingen, springen en landen vergroten de kans op urineverlies en lage rugklachten door plotselinge drukverhogingen.

Wat kan een bekkenfysiotherapeut betekenen?

Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut helpt bij het beoordelen van de spierfunctie, ademhaling, houdings- en bewegingspatronen van sporters. Door middel van gerichte training, ontspanningsoefeningen en coaching over belastingsopbouw kunnen klachten effectief worden behandeld en sportprestaties verbeterd.