Bekkenbodemklachten worden vaak geassocieerd met vrouwen, maar mannen kunnen ook last krijgen van problemen in dit gebied. De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij plassen, ontlasting, seksuele functie en ondersteuning van de organen in het bekkengebied. Wanneer deze spieren niet goed functioneren, kan dat leiden tot uiteenlopende klachten die een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Bekkenfysiotherapie biedt effectieve behandelingen om deze klachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Voor vrouwen is de bekkenbodem vaak een onbekend gebied maar voor mannen is dit nóg onbekender. Soms wordt er gedacht dat mannen geen bekkenbodem hebben. Gelukkig hebben zij deze ook en kan deze net zoals bij vrouwen, klachten geven.
LUTS staat voor “Lower Urinary Tract Symptoms” – een verzamelnaam voor verschillende plasklachten die bij mannen kunnen voorkomen. Deze klachten worden vaak in verband gebracht met een vergrote prostaat, maar ook de bekkenbodem speelt hierin een belangrijke rol. Wanneer de spieren rondom de blaas, plasbuis en bekkenbodem niet goed samenwerken, kunnen plasklachten ontstaan of verergeren.
Veelvoorkomende LUTS-klachten bij mannen:
Naast lichamelijke ongemakken kunnen deze klachten ook zorgen voor onzekerheid, schaamte of frustratie – bijvoorbeeld als je altijd moet weten waar het dichtstbijzijnde toilet is, of als je nachtrust wordt verstoord door vaak plassen.
Na een prostaatoperatie, zoals bij prostaatkanker (RALP/prostatectomie) of een goedaardige prostaatvergroting (TURP), kunnen klachten ontstaan zoals urineverlies, verminderde controle over de blaas en erectiele disfunctie. Dit komt doordat de zenuwen en spieren rondom de prostaat een belangrijke rol spelen in het continentie- en erectiemechanisme.
Veelvoorkomende klachten na een prostaatoperatie:
Bekkenfysiotherapie richt zich op het opnieuw activeren van de bekkenbodemspieren, het verbeteren van de coördinatie en het terugvinden van controle. Ook wordt aandacht besteed aan ademhaling, ontspanning en vertrouwen in het herstelproces.
Erectieproblemen komen veel voor en kunnen op elke leeftijd ontstaan. Soms zijn ze tijdelijk, bijvoorbeeld door stress of vermoeidheid, maar ze kunnen ook langdurig aanhouden of terugkeren. Hoewel vaak gedacht wordt dat erectiestoornissen alleen een ‘lichamelijk’ probleem zijn, speelt de bekkenbodem een essentiële rol in het erectiemechanisme.
Veelvoorkomende erectieklachten zijn:
Een gespannen of overactieve bekkenbodem kan de bloedtoevoer naar de penis belemmeren of juist een vroegtijdige zaadlozing triggeren. Ook spanning, prestatiedruk, angst of eerdere negatieve ervaringen kunnen de klachten versterken. Daartegenover is een bekkenbodem met te weinig kracht, spanning en/of controle ook een mogelijke oorzaak van klachten op seksueel gebied.
Scrotumpijn, oftewel pijn in of rond de balzak, is een veelvoorkomende maar vaak lastig te duiden klacht. De pijn kan continu aanwezig zijn of juist bij bepaalde bewegingen of houdingen optreden. Soms is er geen duidelijke oorzaak, wat het extra frustrerend maakt.
Veelvoorkomende kenmerken van scrotumpijn:
De oorzaak kan liggen in een overactieve bekkenbodem, littekens (bijv. na een operatie of ontsteking), zenuwprikkeling of een verkeerde spierspanning in de omliggende structuren.
Tijdens een intakegesprek brengen we jouw klachten en medische geschiedenis in kaart. We werken samen aan een behandelplan dat aansluit bij jouw specifieke situatie en doelen. De behandelingen zijn discreet, professioneel en gericht op het verbeteren van jouw welzijn.